Overzicht
Chronische stress
Ons lichaam is gebouwd om goed met acute stress om te gaan. Denk aan vroeger: een leeuw kwam jouw kant op gerend en je moest jezelf in veiligheid zien te brengen. Binnen enkele seconden gierde de adrenaline door je lichaam en zonder enige warming-up kon je op je allerhardst wegrennen, in een boom klimmen en schuilen voor de leeuw. Als je lichaam weer in veiligheid is, keert alles weer snel terug naar normaal en hebben we weer rust.
Tegenwoordig hebben we geen leeuwen meer in de buurt, maar heel veel andere kleine dingen die op een soortgelijke wijze het systeem belasten – maar dan op lange termijn. Het ‘stress-systeem’ krijgt te allen tijde de voorkeur op de andere orgaansystemen, zoals het schildklier systeem en spijsverteringssysteem, omdat het vanuit de evolutie in onze genen geprint zit. Bij ‘gevaar’ laten we tenslotte alles vallen om in veiligheid te komen.
De stressoren die we tegenwoordig ervaren zijn: deadlines op het werk, filestress, relatiestress, financiële problemen en te veel of te weinig bewegen. Dit is de basis voor de ontwikkeling voor vele welvaartsproblemen zoals maagklachten, darmklachten, diabetes, kanker, hart en vaatziekten en chronische ontstekingsziekten.
Maagklachten
Spijsverteringsproblemen zijn in Nederland geen vreemd verhaal. Het is namelijk bekend dat 25% van de Nederlanders maag-, darm- of leverklachten heeft.
Je kunt de maag zien als de eerstelijns verdediging van ons lichaam. Alles wat van buiten naar binnen komt, gaat als eerste – via de mond – in de maag. Omdat elk voedingsmiddel een potentieel ‘gevaar’ is voor ons lichaam vanwege de bacteriën die erin zitten, is het ongelooflijk belangrijk dat onze maag goed werkt. De zuurgraad van de maag ligt tussen de 1,35 en 3,5 (pH-waarde). Dit is ontzettend zuur, omdat er grote stukken voedsel verteerd moeten worden en natuurlijk bacteriën onschadelijk gemaakt moeten worden om de indringers weg te houden.
De kwaliteit van ons maagzuur is dus zeer belangrijk. Zonder goede werking kunnen eiwitten, koolhydraten en vetten niet goed verteerd worden en kunnen onverteerde stukken voedsel alsmede levende bacteriën in onze darmen terechtkomen met alle gevolgen van dien (zie darmklachten). Vanuit de osteopathie weten we dat maagklachten pijn kunnen veroorzaken aan de linkerschouder en de rugzijde van ons lichaam.
De belangrijkste oorzaken van maagklachten zijn chronische stress, slechte voeding en te weinig beweging. Wanneer we stress hebben, werkt ons spijsverteringsstelsel minder en wordt er een negatieve cascade in gang gezet.
Door stressreductie en het juiste voedings- en suppletie patroon kunnen klachten aan de maag worden behandeld en voorkomen.
Darmklachten
De darmen geven een hele goede indicatie van de algehele gezondheid. We zien de darmen als de laatste grens tussen het voedsel dat van buitenaf komt en de stoffen die door de darmwand naar binnen worden gelaten. Via de darmwand worden namelijk veel vitamines en mineralen opgenomen. Veel problemen als buikpijn, constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel worden veroorzaakt door complicaties in de darmen.
Wanneer deze klachten chronisch worden, kunnen er nog veel meer klachten ontstaan, denk aan het prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn, hoofdpijn, vermoeidheid, infecties, overgewicht en pijnklachten aan onze spieren en gewrichten.
Een gezonde spijsvertering is nodig voor een goed werkend immuunsysteem om zo ontstekingen en infecties de baas te kunnen blijven. Bij klachten van de darmen zou altijd een reiniging op de eerste plaats moeten staan. Hiermee bedoelen we dat de bacteriën en andere indringers eerst opgeruimd moeten worden om vervolgens het darmmilieu weer te ondersteunen met opbouwende stoffen.
Vermoeidheid
Ook de cijfers wat betreft vermoeidheid liegen er niet om. Meer dan de helft van de Nederlanders kampt met vermoeidheidsproblemen! In onze ogen gaat dit hand in hand met de slechte Nederlandse eetgewoonten, want maar 5% van de bevolking haalt de gezonde voedingsnorm.
Ook spelen chronische stress, slaap en infectie een rol (zie rol maag bij infecties) bij de ontwikkeling van vermoeidheid. Bij langdurige vermoeidheid door stress en ondervoeding kunnen we meerdere klachten creëren zoals hoofdpijn, slaapproblemen, pijnklachten aan spieren en gewrichten, en spijsverteringsproblemen.
Door chronische stress putten we onze voorraden uit en zetten we meerdere andere organen buitenspel. Organen die essentieel zijn voor de aanmaak van energie!
Ook op deze klachten zullen alle pijlers aangepakt moeten worden: voeding, stress, beweging en behandeling.
Overgewicht
Overgewicht is niet alleen in Nederland een probleem maar wereldwijd. In Nederland hebben hedendaags 4 op de 10 mensen matig tot ernstig overgewicht! De belangrijkste oorzaak van overgewicht zal niet overkomen als een verrassing: voeding. De eetgewoontes van de Nederlanders zijn ronduit slecht te noemen. Met een groente- en fruitconsumptie die zo laag is, kunnen we niet verwachten dat we een gezond en goed functionerend lichaam hebben. Waar het in de meeste gevallen misgaat, is dat we kiezen voor een snelle hap in ons haastige leven. Overal zwermt het van het aanbod van snel en slecht voedsel, denk aan; McDonalds, KFC, FEBO, Burger King en ontelbaar andere fastfoodketens.
Chronische stress speelt ook hier weer een belangrijke rol: hierdoor kiezen we sneller voor iets makkelijks, iets wat bij wijze van spreken ‘on the go’ op te eten is.
Het brein is gek op snelle happen met veel calorieën, want dan heeft het snel veel voorraad voor de tijden van schaarste. Alleen de tijden van schaarste komen niet meer. We kunnen de hele dag eten als we willen, overal is het te krijgen, het een nog smakelijker dan het andere. Het vervelende van al die slechte voedingsmiddelen is dat we, naast een ongezond lichaam, een verstoorde honger- en verzadiging beleving krijgen, waardoor we sneller weer grijpen naar een calorierijk product.
Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht waarin we stap voor stap al meer aankomen in gewicht.
Met leefstijlinterventies en voedingsaanpassingen alleen kunnen we deze cascade doorbreken en weer een gezond gewicht bereiken.
Hoofdpijn
Hoofdpijn is een zeer beperkende klacht die invloed heeft op alle facetten van het leven. Ongeveer een half miljoen mensen in Nederland heeft elke maand hoofdpijn. Deze klacht is op veel vlakken nog onbegrepen maar toch zijn er veel mogelijkheden die we hebben gevonden om snel verbetering te krijgen van deze klachten. Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door tekorten uit voeding, een instabiel bloedsuikerniveau, hoge bloeddruk, te weinig of te intensief bewegen, chronische stress, leverproblemen en blokkades vanuit de nek en kaak. Ook speelt ademhaling een belangrijke rol.
Ervaring leert dat als we het lichaam weer geven wat het nodig heeft qua voedingsstoffen, als we de werk-rust balans weer herstellen en onze houdings- en bewegingspatronen optimaliseren, dat hoofdpijnklachten drastisch vermindert kunnen worden. Ook is het in onze ogen een voorwaarde dat er naar de hoofd-, nek-, rug-, en schouder blokkades wordt gekeken. Dit kan namelijk een enorme impact hebben op de beweeglijkheid van de nek, de doorbloeding en daarmee de hoofdpijn.
Diabetes
Eén van de snelst stijgende welvaartsziektes wereldwijd is Diabetes type 2. Dit is een verstoring in de koolhydraatstofwisseling door een verkeerde of geblokkeerde opname in onze lichaamscellen.
We leven in een maatschappij waar overconsumptie niet meer te vermijden is. We kunnen als we willen de hele dag eten. Ons lichaam moet tijdens al die eetmomenten behoorlijk aan het werk om alle voedingsstoffen naar plaats van bestemming te krijgen. In dit geval is onze alvleesklier het meest aan de beurt. De alvleesklier produceert het insuline hormoon om bloedsuiker te verlagen en alle koolhydraten naar onze lichaamscellen te brengen. Ook produceert de alvleesklier het glucagon hormoon; dit hormoon brengt juist de bloedsuiker weer omhoog als het te laag is.
Door al dat werk van overconsumptie over de jaren in combinatie met verkeerde voedings- en bewegings keuzes kunnen metaforisch gezegd de voorraden uitgeput raken en systemen verstoord raken. Hierdoor kan het zijn dat de alvleesklier de hormonen niet meer of minder kan aanmaken, met als gevolg dat stapsgewijs de bloedsuiker stijgt.
Ook kunnen veel van onze cellen zich gaan afsluiten tegen het constant slechte voeding milieu dat hen omringt; resistentie noemen we dit. De vetcellen slaan suikers voornamelijk op als vet zodat de bloedsuikerspiegel toch nog in balans kan worden gehouden, maar ook dit wordt minder naarmate de tijd vordert. Een te hoge bloedsuikerspiegel is giftig voor ons lichaam omdat deze de samenstelling van ons bloed negatief beïnvloedt waardoor kans op chronische aandoeningen groter wordt. Logische gevolgen van Diabetes type 2 zijn overgewicht, nierfalen, hart- en vaatziekten, en chronische vermoeidheid.
Door alle leefstijlfactoren aan te pakken kunnen we weer zorgen dat het lichaam weer voedingsstoffen kan absorberen en onze alvleesklier zich weer kan herstellen!
Reumatoïde artritis en andere ontstekingsaandoeningen
Reumatoïde artritis is een slopende auto-immuunziekte waarbij de gewrichten worden aangevallen door een fout van ons immuunsysteem en hierbij langzaam worden vernietigd.
Door een opeenhoping van afvalstoffen en sluimerende ontstekingen in ons lichaam kunnen er in de gewrichten ontstekingen en pijn ontstaan. Deze leiden tot verkalking en vervorming van de gewrichten. Om zowel reuma als andere ontstekings problemen te verhelpen denken we simpelweg eerst vanuit de basis:
- een veranderde voeding;
- meer beweging;
- het afvoeren van afvalstoffen;
- het vermijden van de ontstekings triggers;
- de inname van ontstekingsremmende supplementen.
Bovenstaande punten zorgen voor een stabiele basis die deze ziekte dag in dag uit bestrijdt. In de praktijk is behandeling ook zeer belangrijk, zoals het optimaliseren van bindweefsel, spieren en gewrichten door middel van manuele behandeling.
Door deze unieke werkwijze hebben we een manier gevonden om ontstekingsaandoeningen te onderdrukken en de levenskwaliteit van mensen met reumatoïde artritis en andere ontstekingsaandoeningen aanzienlijk te verhogen.
Fibromyalgie
Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. De aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.
Bij fibromyalgie zijn er achttien tenderpoints die karakteristiek zijn voor deze aandoening. Wanneer elf van deze achttien tenderpoints ‘negatief’ zijn, is er sprake van fibromyalgie. Van letsel op de pijnlijke plekken is er nauwelijks sprake, maar toch is er pijn. Het zenuwstelsel is als het ware hypersensitief geworden voor pijnprikkels. We leggen de focus op;
- verbetering van het slaappatroon;
- het optimaliseren van het voedingspatroon en specifieke supplementen
- de juiste trainingsadviezen;
- het tot rust brengen en optimaliseren van het TE actieve zenuwstelsel.
Nekklachten en rugklachten
Er zijn miljoenen mensen met nek- en rugklachten in Nederland. Beide klachten behoren tot de meest voorkomende klachten bij mensen. De oorzaken zijn zeer divers als we het bekijken vanuit lifestyle. Denk hierbij aan een verkeerde houding, obesitas, te zwaar tillen, te lang zitten, roken, lichamelijke fitheid en chronische stress.
We noemen deze twee klachten samen, omdat de oorzaken van de twee in het grootste gedeelte van de gevallen verband hebben met elkaar.
Vanuit de anatomie zien we nek- en rugklachten vaak ontstaan vanuit zwakke heup- en rug structuren. Maar daarmee dekken we zeker niet alles af; ook rondom de nek, de enkels, voeten en schouders spelen patronen een rol in het ontstaan van compensaties die deze structuren negatief beïnvloeden. De nek en rug raken overbelast vanwege gebrek aan balans, stabiliteit en kracht. Na overbelasting volgt vaak een reactie van stijfheid, verminderde beweeglijkheid en pijn. Dit is een logische keuze van het lichaam omdat de wervelkolom te allen tijde beschermd moet worden vanwege zijn belangrijke functie op het lichaam!
Ook kan er letsel opgetreden zijn door middel van een whiplash, artrose, spit of een hernia. Dit houdt in dat er op wervelniveau beschadigingen zijn die pijnklachten en zenuwpijnen ontwikkelen.
Qua behandeling zal er op alle vlakken gefocust moeten worden op juiste voeding, gezond gewicht, meer (specifieke) beweging, stress/spanningsreductie en de juiste manuele behandeling, om zo alle compensaties uit de weg te ruimen.
Knieklachten
De knie is het simpelste gewricht van ons lichaam dat kan strekken en buigen. Je kunt de knie een klein beetje roteren maar die ruimte is zeer beperkt. Dat maakt de knie ongelofelijk sterk in zijn bewegingsbaan, maar bij instabiliteit ook heel kwetsbaar. De zwaktes en instabiliteit in de enkel en heup zijn de grootste veroorzakers van knieproblemen. Als de enkel bijvoorbeeld doorzakt of instabiel is, zijn zowel de enkel, de knie als de heup daar de dupe van. Maar ook vice versa: als de heup beperkingen heeft zal het hele been anders op de grond neerkomen met alle knie- en enkel complicaties van dien.
Verder spelen de bovenbeenspieren anatomisch gezien de dichtstbijzijnde rol, omdat deze zich letterlijk aan de voorkant en achterkant van de knie aanhechten. Als er op deze plekken pijn zit, kunnen de spieren daar de oorzaak van zijn.
Door structuren op de juiste manier te behandelen, trainen en voeden kunnen deze complicaties goed worden opgelost.
Heupklachten
Pijn aan de heup behoort ook tot een van de grootste klachten van Nederland. Met het aantal zittende beroepen is dit niet zo gek. Elk gewricht en elke spiergroep heeft een functie en een maximale bewegingsbaan. Als we kijken naar de heup kan deze in vrijwel alle hoeken komen, maar de heup wordt bijna nooit meer op die manier belast. Hierdoor wordt het bereik van de heup al kleiner, worden spieren en bindweefsel al stijver en daardoor minder belastbaar.
Wanneer wij ervoor zorgen dat alle structuren rondom de heup weer goed kunnen functioneren en bewegen, zien we spectaculaire verbeteringen bij heupklachten. Maar er zullen nieuwe bewegingspatronen moeten worden aangeleerd om te zorgen dat deze klachten wegblijven. Dit zal met de juiste bewegingstherapie moeten gebeuren.
Schouderklachten
De schouder is een van de meest complexe gewrichten van het lichaam. Het gewricht kan met grote snelheid alle hoeken maken en alle kanten op roteren. Bij pijnklachten aan de schouder is er meestal sprake van een complexe compensatie waarbij meerdere factoren en structuren een rol spelen.
Als we inzoomen op de schouder zien we een zeer complexe overlap van allerlei spier- en peesaanhechtingen. Door specifieke spiertesten uit te voeren wordt al snel duidelijk welke spier meespeelt in het disfunctioneren van de schouder. Ook spelen potentiële ontstekingen een rol bij het in stand houden van pijnklachten in de schouder (zie ook ontstekingsklachten). Als gevolg van gespannen schouder structuren kunnen er uitstralingsklachten ontwikkeld worden in de betreffende arm of zelfs hand.
Vanuit orgaan perspectief kan de pijnklacht ook in stand worden gehouden via een fenomeen dat we ‘een segmentale relatie’ noemen. Dit houdt in dat als een orgaan in de moeilijkheden zit, de zenuw die dit orgaan aanstuurt, overprikkeld kan raken en daarmee ook de overige structuren die dezelfde zenuw aansturen overprikkeld raken.
Als de schouder rondom getest en geoptimaliseerd wordt met de juiste oefeningen, zien we vaak snel opzienbarende resultaten. De nek is de plek waar alle zenuwen uit vertakken die de schouder en arm aansturen. Om deze reden kan de nek een oorzaak zijn van een schouder- en/of armklacht.
Golfelleboog en tenniselleboog klachten
Deze twee klachten verschillen niet veel van elkaar: de tenniselleboog geeft klachten aan de buitenkant van de arm en de golfelleboog geeft klachten aan de binnenkant van de elleboog.
Het ontstaan van deze klachten is vaak beroepsgerelateerd en daardoor gelinkt aan overbelasting. Als er te vaak eenzijdige belasting wordt uitgevoerd kunnen de kleine onderarm spiertjes overbelast raken, verstijven en uiteindelijk ontsteken, waardoor deze kunnen pijnklachten ontstaan.
We adviseren dan ook deze klachten aan te pakken als ontstekingsklacht terwijl de structuren worden geoptimaliseerd rondom de arm.
Anatomisch gezien spelen de onderarm structuren, schouder en nek een sleutelrol in het goed functioneren van de hele arm, zowel op doorbloeding gebied als aansturing gebied.
Hele specifieke kleine oefeningen kunnen snel voor een positieve aanpassing zorgen op de elleboogklachten.
Polsklachten
De pols heeft ook een grote complexiteit omdat er een grote diversiteit aan hele kleine spiertjes door kleine tunneltjes naar de hand lopen. Veel van deze spiertjes hebben hun eigen kleine bewegende functie; dit maakt het zoeken naar de oorzaak van polsklachten heel precies werk. Vaak zijn het de kleine spiertjes die lokaal voor klachten zorgen, zoals carpaletunnelsyndroom klachten en uitstralingsklachten. Maar pijn en/of doofheid in de pols kan ook worden veroorzaakt door blokkades in de elleboog, schouder of zelfs nek!
Handklachten
Pijn in de hand wordt vaak veroorzaakt door veel van dezelfde knijpbewegingen. Hierdoor raken de spieren in de hand overbelast en kunnen deze voor functiebeperking zorgen en pijn.
Deze klachten zien we vaak bij bouwvakkers, masseurs en lassers. Maar pijn of doofheid in de hand kan ook veroorzaakt worden door een blokkade in de pols, elleboog, schouder of nek.
De structuren zullen allemaal grondig nagekeken moeten worden met manuele behandeling, zodat zenuwen niet meer geblokkeerd zitten en de doorbloeding optimaal is.
Kuitklachten en voetklachten
Kuit- en voetproblemen zien we vaak bij hardlopers, aerobics fanatiekelingen, tennissers en voetballers. Door constante onverwachte en/of explosieve bewegingen stijgt de kans op blessureleed. De functie van de kuit is het strekken van de voet en het stabiliseren van de knie en enkel. Vaak zien we een patroon in een zwakke nek-, rug-, bil- en/of hamstring functie, waardoor de kuit onder enorme spanning komt te staan tijdens beweging. Hierdoor raakt de kuit sneller overbelast en kan een pijnklacht in stand worden gehouden.
Ook kunnen de disfuncties verder reiken tot aan de voetboog, waardoor de voet beweeglijkheid bemoeilijkt wordt en er compensaties ontstaan. Deze compensaties zorgen er weer voor dat er meerdere verstijvingen of pijnklachten kunnen worden gecreëerd rondom de voet.
Frappant is dat het ook precies vice versa kan werken: mochten de klachten beginnen onderaan de voet, dan is dat compensatie patroon in staat de hele achterste keten van de voet tot aan de nek te verminderen in functie. Met uiteenlopende klachten als gevolg.
Het analyseren van de voeten staat in onze ogen aan de basis van elke therapeutische- en beweging benadering.
Door de voetboog, kuit, hamstring, bilspieren, rug en nek gezamenlijk te behandelen zien we vaak een spectaculaire verbetering op alle structuren.
Hoe kunnen wij je helpen
We kijken naar alle lichaamssystemen, maar onze aanpak bestaat uit drie hoofdelementen: behandeling, voeding en beweging.

Behandeling
Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Dankzij een combinatie van allerlei technieken die daarop inspelen, boeken wij prachtige resultaten.
MEER OVER DE BEHANDELING
Voeding
Voeding speelt een cruciale rol in preventie van ziektes, behandeling van ziektes en het optimaliseren van onze algehele gezondheid.
MEER OVER VOEDING
Beweging
Een optimale beweging van elk lichaamsdeel is misschien wel het belangrijkste element voor elk proces wat met gezondheid te maken heeft.
MEER OVER BEWEGINGJe wereld zal nooit meer hetzelfde zijn
Heb je al langer last van complexe klachten? Kom langs en wij kijken graag, tijdens een gratis intakegesprek, of wij je kunnen helpen.